8. Tipurile de tendere și perioadele acestora

8.1 Pe platforma achizitii.md pot fi plasate următoarele tipuri de tendere:

8.2 PERIOADELE de desfășurare a procedurilor de achiziții publice:

Procedura de achiziție publică/tenderul are câteva perioade de desfășurare:

  1. Perioada de clarificări / actualizare – în această etapă, ofertanții pot adresa întrebări direct autorității/entității contractante privind procedura sau tenderul publicat pe platformă, folosind butonul Clarificări. Se pot solicita detalii și explicații în legătură cu documentația de atribuire (Anunț de participare, Documentația standard, Anexe, Contractul-model etc.), cum ar fi:
  • documentele de calificare și selecție cerute în Anunțul de participare (declarații, certificate);

  • specificațiile tehnice ale bunurilor/serviciilor cerute în Anunțul de participare și în Anexa nr. 22 a Documentației standard;

  • caietul de sarcini pentru prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor;

  • anexe suplimentare cu cerințe pentru livrarea și montarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor;

  • condițiile și termenele pentru livrarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor, inclusiv actele necesare;

  • metodele și condițiile de plată;

  • contractul-model (Anexa nr. 24 din Documentația standard).

Dacă autoritatea/entitatea contractantă nu răspunde la toate întrebările adresate, tenderul primește statutul Suspendat. După furnizarea răspunsurilor, procedura revine automat la etapa Clarificărilor.

(!) Întrebările pot fi adresate până la 30 de minute înainte de finalizarea perioadei de clarificare. Această limitare a fost introdusă pentru a evita întrebările de ultim moment și suspendarea automată a procedurii.

În perioada de Clarificări, Autoritatea/Entitatea contractantă are posibilitatea de a actualiza informațiile din documentația publicată în caz de necesitate, fie ca răspuns la întrebările primite, fie pentru a acoperi nevoi neprevăzute. Actualizările posibile includ:

  • adăugarea sau înlocuirea documentelor existente;
  • prelungirea termenelor;
  • modificarea denumirii sau descrierii loturilor.

În cazul în care documentația este actualizată, documentul inițial este afișat tăiat (ex.: anunț de participare), iar noul document este publicat deasupra acestuia, permițând vizualizarea modificărilor.

Dacă modificările au loc în ultimele 48 de ore ale perioadei de Clarificări, termenul acestei perioade va fi prelungit automat cu 2 zile, iar termenul de depunere a ofertelor cu 3 zile.

Alte modificări, cum ar fi bugetul, cantitatea produselor, structura loturilor, perioadele necesare, reducerea termenelor, pasul de micșorare a ratei de licitație etc., nu sunt permise după publicarea procedurii. Dacă sunt necesare aceste schimbări, procedura trebuie anulată și republicată.

Informațiile de contact ale reprezentantului autorității contractante sunt disponibile pe pagina tenderului.

Atenție:

Perioada de clarificări / actualizare este diferită și depinde de tipul de procedură și suma estimativă a achiziției. Ofertanții/candidații trebuie să urmărească cu atenție această perioadă pentru fiecare tender la care doresc să participe, deoarece în această perioadă pot depune Contestație la Documentația de atribuire conform art. 83 „Depunerea contestaţiei” din Legea 131/2015 privind achizițiile publice.

Contestațiile pot fi depuse doar la procedurile reglementate de Legea 131/2015 privind achizițiile publice (de exemplu, cererea ofertelor de prețuri, licitație publică etc.).

(!) La procedurile privind achizițiile publice de valoare mică nu pot fi depuse contestații, deoarece potrivit art. 2, alin (4) din Legea 131/2015 „Contractele de achiziţii publice a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, nu depăşeşte pragurile menţionate la alin. (1) sunt reglementate de Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat de Guvern.”

2. Propunerea ofertelor – perioada în care ofertanții/candidații pot încarca OFERTA, care va cuprinde:

  • propunerea tehnică (Anexa nr. 22 din Documentația standard);
  • propunerea financiară (Anexa nr. 23 din Documentația standard);
  • DUAE (Document unic de achiziţii european);
  • garanția pentru ofertă (dacă se solicită);
  • alte documente solicitate de Cumpărător (AC sau EC) în documentaţia de atribuire (declarații, certificate).

Toate documentele care vor fi încărcate trebuie să fie semnate digital/electronic. Pentru semnătura digitală, poate fi utilizat site-ul msign.gov.md sau programul Moldsign Desktop Suite.

(!) În perioada „Propunerea ofertelor”, aveți posibilitatea să vă retrageți oferta și să nu participați la procedura de achiziție.

IMPORTANT:

(!) Potrivit art. 37, alin (4) al Legii 131/2015:
Specificațiile tehnice ale obiectului achiziţiei trebuie să corespundă cerinţelor autorităţii contractante privind calitatea, eficienţa, testarea, securitatea, dimensiunile, simbolurile, terminologia, ambalajul, modul de transportare, marcarea, etichetarea, procesele şi metodele de producere, precum şi procedeele de determinare a conformităţii lui cu cerinţele din documentația de atribuire.”

(!) Potrivit pct. 58 al Documentației standard pentru realizarea achizițiilor publice de bunuri și servicii:
Preţurile pentru bunurile/serviciile solicitate se indică în lei moldoveneşti, cu două cifre după virgulă…”.

3. Licitație – oferă posibilitatea de a reduce costul/prețul ofertei încărcate inițial.

Autoritatea Contractantă (AC) sau Entitatea Contractantă (EC) poate anunța procedura de achiziție publică cu sau fără licitație electronică. Detalii despre modul de desfășurare sunt indicate pe platforma achizitii.md și în Anunțul de participare.

Tender fără licitație electronică – această procedură de achiziție publică se desfășoară fără licitație electronică. Oferta operatorului economic trebuie din start să conțină toată lista de documente solicitate obligatoriu în Anunțul de participare. Imediat după finalizarea perioadei de depunere a ofertelor, toate propunerile încărcate în sistem vor fi deschise pe site.

Tender care se desfășoară cu licitație electronică:

În cazul în care tenderul este alcătuit din mai multe loturi, data și ora desfășurării licitației electronice sunt prezentate pe pagina fiecărui lot în parte. Fiecare lot va avea propria sa programare pentru licitație.

În funcție de pasul minim de micșorare a ratei de licitație, veți avea 3 runde, în timpul cărora ofertanții pot modifica valoarea ofertei. Aceștia vor putea reduce prețul cu orice sumă mai mare sau egală de pasul minim de micșorare, orientându-se după ofertele concurenților.

Pentru a modifica suma ofertei, fiecare participant are 1 minut per rundă. Între runde va exista o pauză de 30 secunde pentru a permite ofertanților să se pregătească pentru următoarea rundă.

Evaluarea ofertelor are loc după finalizarea licitației electronice și reprezintă perioada în care autoritatea contractantă (AC) sau entitatea contractantă (EC) analizează și evaluează oferta cu cel mai mic preț, clasată pe primul loc. Procesul de evaluare include mai multe etape:

Etapele evaluării ofertei:

a) Verificarea documentelor de calificare și selecție solicitate în documentația de atribuire;

b) Analiza specificațiilor tehnice (Anexa nr. 22) și a specificațiilor de preț (Anexa nr. 23);

c) Analiza clarificărilor și explicațiilor prezentate de ofertant privind specificațiile tehnice sau alți parametri ai bunurilor, serviciilor sau lucrărilor propuse, clarificări despre prețul ofertei, în cazul în care este considerat anormal de scăzut comparativ cu ofertele concurenților.

Articolul 69 alin. (3) din Legea 131/2015 permite autorității contractante să solicite doar explicații scrise în cazul în care documentele prezentate sunt incomplete sau necesită clarificări suplimentare.

Pașii finali:

  • Desemnarea câștigătorului pe platformă sau descalificarea ofertei dacă aceasta nu îndeplinește cerințele.
  • În cazul în care ofertantul este descalificat, se trece la următorul ofertant din lista de așteptare, iar oferta acestuia va fi analizată.
  • Prezentarea documentelor justificative actualizate, cum ar fi dovezile privind plata taxelor, cazierul judiciar etc., dacă sunt solicitate de autoritatea contractantă.
  • Notificarea ofertanților privind desemnarea câștigătorului și descalificarea altora, cu explicarea motivelor acestei decizii.

Importante de reținut:

  • Dacă ofertantul decide să își retragă oferta sau refuză semnarea contractului de achiziție publică, autoritatea contractantă poate retenționa garanția pentru ofertă (dacă a fost solicitată), conform normelor în vigoare.
  • Dacă nu sunteți de acord cu decizia autorității contractante, aveți dreptul de a depune contestație conform art. 83 din Legea 131/2015 privind achizițiile publice:
    • 10 zile pentru contractele de achiziții publice de bunuri și servicii, având o valoare estimată de 2.300.000 lei sau mai mult;
    • 5 zile pentru contractele de achiziții publice cu valoare estimată mai mică decât pragurile menționate.
  • Procedurile de achiziții publice de valoare mică nu permit depunerea contestațiilor, conform art. 2 alin. (4) din Legea 131/2015, acestea fiind reglementate de Regulamentul achizițiilor publice de valoare mică, aprobat de Guvern.
Updated on November 13, 2024